Saturday, August 4, 2012

:::Pencak Silat UIAM Dalam Memori:::

Pada tanggal 29 Julai 2012 merupakan satu tarikh yang akan diingati kerana pada tarikh itu saya secara rasminya melepaskan jawatan sebagai kapten pasukan Pencak Silat UIAM setelah selama satu penggal (setahun) diamanahkan untuk memimpin pasukan itu. 

Alhamdulillah banyak kenangan, pengalaman dan pengajaran yang diperoleh sepanjang berada dalam pasukan pencak silat UIAM terutama sebagai ketua pasukan, lebih2 lagi kenangan sewaktu di penghujung tempoh iaitu membawa pasukan ke kejohanan MASUM Fasa II di UTHM Johor pada 13-19 Julai 2012 yang lepas. 

Dalam kejohanan MASUM tersebut pasukan Pencak Silat UIAM telah berjaya memenangi 2 pingat emas, 1 pingat perak dan 2 pingat gangsa sekaligus menjadikan satu-satunya pasukan yang menyumbang pingat terbanyak kepada UIAM dalam kejohanan MASUM 2012 dan lebih bermakna lagi kami telah berjaya membuka mata pihak pusat sukan UIAM kerana berjaya menyumbang pingat emas yang mana pada ketika itu prestasi pasukan lain seperti rugby, badminton, bola keranjang, dan lain2 semuanya agak merudum. Ini menjadikan UIAM hanya mampu mengumpul 3 pingat emas sahaja iaitu 2 pingat emas itu disumbangkan dari pasukan Pencak Silat UIAM. 

Inilah serba sedikit kenangan manis ketika memimpin pasukan Pencak Silat UIAM. Saat melepaskan jawatan dan menyerahkan tanggungjawab ini kepada seorang rakan saya yang paling rapat (Sodiqin Masengat), hati terasa begitu sayangkan pasukan ini, sayangkan ahli2nya kerana keakraban kami sudah seperti sebuah keluarga besar kerana segala susah dan senang bukan sahaja dikongsi, malah telah kami laluinya bersama. 

Pertikaian, berselisih pendapat menjadi asam garam yang mengeratkan lagi tali ukhwah sesama kami. Tapi sudah tiba masanya untuk melepaskan mereka untuk bergerak di bawah pimpinan yang baru yg mana akan menjadikan pasukan ini lebih maju dan disegani, insyaAllah.. =)

3 Ogos 2012
Ingatkan setelah melepaskan jawatan maka segalanya sudah berakhir. Peranan sebagai ketua pasukan dan segala apa yang telah disumbangkan tidak pernah diharapkan dengan apa2 balasan. Tapi pada tarikh ini suatu yang mengharukan berlaku. Kami mengadakan iftar kecil-kecilan di kafe KAED (Kuliyyah of Architecture and Environmental Design) iaitu iftar kali kedua selepas majlis iftar dan majlis perletakan jawatan saya sebagai ketua pasukan, yang mana majlis iftar kali kedua ini dirancang oleh ketua pasukan baru bersama ahli2nya. Pada mulanya saya fikir iftar ini adalah biasa2 sahaja. Rupa2nya ianya telah dirancang hingga menjadi 1 majlis penghargaan kepada saya sebagai ketua pasukan sebelum ini. 

Apa yang membuatkan hati saya betul2 terharu adalah ketika mendapat 1 bungkusan hadiah yang tak pernah saya bayang dan harapkan daripada ahli pasukan. Ianya adalah sepasang kasut sukan berjenama NIKE bagi menggantikan kasut sukan saya yang sedia ada iaitu kasut sukan yang saya telah gunakan selama 2 tahun dan sudah secara jelas kelihatan kerosakan pada kasut tersebut. 

Rupa-rupanya mereka pun menyedari keadaan kasut sukan saya yang begitu uzur dan sepatutnya tidak digunakan lagi dan perlu digantikan dengan yang baru. Memang sudah lama nak beli sendiri cuma disebabkan masalah kewangan maka ditangguhkan dulu niat tersebut dan gunakan wang untuk perkara yang lebih berhak.

Mungkin bagi orang lain hadiah seumpama ini adalah biasa. Tetapi bagi saya ianya terlalu berharga kerana pemberian itu membawa maksud yang mendalam. Ia sebagai harapan menggunung dan sebagai tanda supaya pasukan ini sentiasa diingati.

Terima kasih kepada ketua pasukan yang baru, terima kasih kepada rakan2 semua. 

Persahabatan itu berlaku bilamana terdapat kerelaan pada kita untuk saling berkongsi suka dan duka bersama. Tapi pengalaman ini bukanlah sekadar persahabatan, malah lebih dari itu. Inilah yg dikatakan sebagai sebuah keluarga kerana kita bukan sahaja sekadar berkongsi suka duka, tetapi kita telah pun melaluinya bersama..

Dalam keluarga ini juga tidak terjalin persefahaman antara 2 pihak semata-mata, tetapi persefahaman yg wujud itu merangkumi setiap individu yg berada dalam keluarga besar ini.

Sedangkan lidah lagi tergigit inikan pula sesama manusia. Pertikaian mahupun perbezaan pendapat yg ada selama ini merupakan rahmat untuk mengeratkan lagi tali silaturahim sesama kita, maka hadapilah dengan hati yg terbuka.

Siapa pun kita sekarang dan masa hadapan jangan dilupakan keluarga ini yg sedikit sebanyak mengajar kita tentang "itu dan ini".

LOVE u guys!


 Gambar Kiri: Keadaan kasut sukan saya yang telah uzur.
Gambar kanan: Kasut sukan baru yang dihadiahkan oleh ahli pasukan saya. =')
 Hadiah-hadiah yang diberikan kepada saya: Kasut sukan NIKE, Keychain Adidas, dan Kad Ucapan yang ditandatangan oleh ahli beserta kata2 semangat dari mereka.. =)
Penyerahan hadiah dilakukan oleh kapten baru yang juga kawan rapat saya dalam pasukan 
(Sodiqin Masengat)
Masa ni saya dah basah kuyup sebab kena prang dengan belon air. Memang tak jangka yang mereka nak buat kejutan macam ni..huhu..
Mengimbau kenangan ketika sesi latihan sebelum ke MASUM 2012


 Mendengar amanat dari coach


 Sesi terapi di Hulu Yam

Kejayaan di MASUM 2012Medalists UIAM (Pencak Silat) 


 Kontinjen Pencak Silat (No Pain No Gain!)Perlawanan Peringkat Akhir (Bertemu Tuan Rumah UTHM)Pencak Silat Team Grand Iftar


29 Julai 2012: Grand Iftar dan majlis perletakan jawatan dan penyerahan kuasa kepada kapten pasukan yang baru.. =)

No comments:

Post a Comment